Proef met parkeren in Sittard-Geleen mislukt

© MGL/Rob Oostwegel
De pilot met goedkoper parkeren in de centra van Sittard en Geleen is mislukt.
Het heeft niet meer bezoekers naar de steden getrokken en de mensen die naar Sittard-Geleen gingen zijn niet langer gebleven. Bij de aantrekkingskracht van een stad speelt niet alleen parkeren een rol, maar ook het winkelaanbod en activiteiten.
Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

Tarieven omhoog

Wethouder Noël Lebens wil daarom een nieuw parkeerbeleid invoeren. De tarieven gaan op verschillende plekken weer omhoog. Het maximale dagtarief blijft vijf euro. In het centrum van Geleen is de eerste twee uur parkeren gratis, in een parkeergarage in Sittard is het tweede uur parkeren gratis.
De parkeerautomaten worden aangepast zodat automobilisten op verschillende manieren kunnen afrekenen; met muntgeld, met een pas of met een smartphone.

Parkeervergunning

Niet alleen bezoekers van de stad gaan op sommige plekken meer betalen, ook inwoners met een parkeervergunning moeten de beurs trekken. Daar waar een vergunning nog gratis was, gaat deze 75 euro per jaar kosten, een vergunning van 60 euro per jaar gaat dubbel zoveel kosten.

Miljoen euro extra

Het nieuwe beleid moet een miljoen euro opleveren, waarmee de gemeente quitte speelt. In het coalitieakkoord staat opgenomen dat er een miljoen extra opgehaald zou moeten worden, maar in het nieuwe voorstel zijn die opbrengsten geschrapt.
Als de gemeenteraad akkoord gaat met de nieuwe plannen, worden de nieuwe tarieven per 1 september ingevoerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!