Nieuw onderzoek: 'Geiten vergroten kans op longontsteking'

© Istock
Mensen die binnen twee kilometer van een geitenhouderij wonen, lopen meer kans op longontsteking dan gemiddeld.
Er was al sprake van een verband, maar nieuw en recenter onderzoek in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg toont dit opnieuw aan, zegt onderzoeksinstituut Nivel.

Elektronische patiëntendossiers

Bij de analyses is gebruikgemaakt van gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van huisartsen in het oosten van de provincie Noord-Brabant en het noorden van de provincie Limburg.

Relatie onbekend

Het gaat nu om een onderzoek over de periode 2014-2016. De oorzaken van de relatie zijn nog niet bekend en worden nader onderzocht. Een relatie met de Q-koorts epidemie van 2007-2009 is volgens de onderzoekers zeer onwaarschijnlijk. Ook wordt nog gekeken of de kans op longontsteking ook in andere provincies verhoogd is voor mensen in de omgeving van een geitenhouderij.
Verder is de relatie van de kwaal met pluimveehouderijen onderzocht. Een eerder gezien verband werd in de nieuwe studie ook bevestigd, maar alleen in 2014. Daarna niet meer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!