Crisishulp jongeren onvindbaar op gemeentesites

© Istock
De crisisdiensten jeugdhulp zijn via de gemeentelijke websites lastig vindbaar.
Dat blijkt uit onderzoek door Anne Janssen, student van Fontys Hogeschool Pedagogiek binnen het project ‘Online tools voor de jeugdprofessional’. Bij 85 procent van alle 393 gemeentelijke sites wordt het nummer van de crisisdienst niet binnen twee muisklikken gevonden, zo blijkt.

Crises
Sinds dit jaar zijn, met de decentralisatie in het sociale domein, gemeenten verantwoordelijk voor de coördinatie van jeugdzorg in plaats van de provincie. In geval van crisisinterventies, zoals na huiselijk geweld, dienen gemeenten minimaal te zorgen dat er snel een meldpunt met deskundigen bereikbaar is.

Coördinatie

Volgens Christa Nieuwboer, docent en onderzoeker aan de Fontys Hogeschool Pedagogiek, is de slechte vindbaarheid van de crisisdiensten op gemeentelijke sites zo kort na de transitie niet raar, maar moet de situatie snel verbeteren. Een van de aanbevelingen is dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een coördinerende rol neemt en zo voor een eenduidigheid bij de verschillende gemeenten zorgt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!