Kamerlid Van Helvert wil NS weren van regiovervoer

© Hollandse Hoogte
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vindt dat de Nederlandse Spoorwegen niet meer moeten inschrijven op aanbestedingen van regionaal openbaar vervoer.
Het Limburgse kamerlid zei dat zondag tijdens een debat in het L1-radioprogramma De Stemming. Van Helvert verwacht dat zonder de NS meer partijen zullen deelnemen aan een aanbesteding.

Monopolist
"De NS is een monopolist. Veel bedrijven schrijven om die reden niet in bij een aanbesteding van het openbaar vervoer. Elk bedrijf dat meedingt moet met de NS regelingen treffen over het gebruik van bijvoorbeeld perrons en het plaatsen van kaartautomaten. Terwijl diezelfde NS ook aast op de concessie."
Van Helvert zal het voorstel om de NS voortaan uit te sluiten dinsdag inbrengen tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Fraude
Deze week moest NS-baas Timo Huges opstappen omdat hij op de hoogte was van fraude en bedrijfsspionage bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer vanaf 2016. NS-dochterbedrijf Abellio had die klus in eerste instantie binnengehaald. Vanwege de malversaties is de aanbesteding nu gegund aan concurrent Arriva.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!