Succesvol zorgproject in Maastricht krijgt vervolg

© iStock
Het pilotproject Blauwe zorg in de wijk, dat vier jaar geleden begon in Maastricht, is zo succesvol dat het in ieder geval één jaar wordt verlengd.
Doel van het project was om effectievere hulpverlening te geven en burgers zelf te laten aangeven waar behoefte aan is.

Effectief
Guy Schulpen van Zorg in Ontwikkeling (Zio) erkent dat het allemaal minder ingewikkeld moet. "Mensen in de zorg werken hard en zijn betrokken, maar het is een complex systeem waar partijen naast elkaar heen werken. En dan zie je dat bij gezinnen met veel problemen soms tien tot vijftien verschillende hulpverleners over de vloer komen. Ook al is dat niet effectief, we doen het omdat het zo is geregeld."

Provinciebreed
De proef in Maastricht is concreet in de wijken Limmel, Nazareth, Wittevrouweveld en Wyckerpoort, maar wordt als het aan Schulpen ligt provinciebreed ingevoerd. Een van de zaken die concreet is aangepakt, is om mensen verder te laten kijken dan hun eigen vakgebied. Daarnaast hebben ze ervoor gezorgd dat de professionals worden vertrouwd als ze signalen afgeven dat hulp echt acuut nodig is.

Procedure
"Als een huisarts of maatschappelijk werker dacht dat het nodig was om bij een gemeente een voorziening aan te vragen dan had je een hele lange procedure. Tegen de tijd dat die procedure was gehonoreerd, was het probleem uit de hand gelopen of op een andere manier misschien opgelost. Nu moet je afgaan op wat die hulpverlener vraagt en achteraf bekijken we dan de zaak."

Aan het project betalen naast de gemeente Maastricht ook de provincie en zorgverzekeraar VGZ.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!