Venlose app helpt jongeren met problemen

© iStock en Always-on
Jongeren die problemen hebben met werk, school of het in orde krijgen van hun financiën kunnen hulp krijgen via de Always-on app. Dit is een digitale hulp, ontwikkeld door Venlose hulpverleners.
De app is onder anderen bedacht door Johnny Driessen van Assist jeugdwerk en Rachid Kojil van het Zelfregiecentrum.

Uiteenlopend

Zij zien in hun werk vaak jongeren met uiteenlopende problemen voorbijkomen. Die jongeren zijn net achttien, niet meer leerplichtig, hebben geen werk maar moeten wel opeens bijvoorbeeld hun zorgverzekering betalen.
Straattaal
De jongeren raken vervolgens al de weg kwijt in de ambtelijke mallemolen, waardoor ze verder in de problemen komen. De app spreekt hen juist aan in hun eigen taal. Er wordt deels gebruik gemaakt van straattaal, maar ook van Engelse woorden. Dat sluit beter aan bij hun leefwereld, weten de ontwikkelaars.

Luister ook: Venlose app helpt jongeren

Beloning

De Always-on app probeert dat te voorkomen, maar helpt ook om problemen op te lossen. Door structuur te bieden, inzicht te geven in de financiën en aan te sporen om te sporten of sociale contacten te onderhouden. "Als ze dat goed doen, vullen ze dat in de app in en krijgen ze een beloning", legt Driessen uit. "We weten uit ons werk dat belonen beter helpt dan straffen."

Subsidie

De bedenkers van de app kregen onlangs een subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie om de app verder te ontwikkelen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!