Aanleg van containerhaven bij Weert stap dichterbij

© Flickr/ Luke Price/ CC BY 2.0
De aanleg van een containerhaven op de grens van Budel en Weert kan mogelijk na juli starten.
De provincie Limburg is van plan een vergunning te verlenen in het kader van de natuurbeschermingswet en heeft dat besluit onlangs ter inzage gelegd.

Vertraging

Nieuwe regelgeving over neerslag van stikstof in het gebied heeft voor een forse vertraging van het project gezorgd. "Als de inzagetermijn is afgelopen en er geen bezwaren komen, dan zouden we na juli kunnen starten", vertelt projectleider John Huizing.
"Vanwege de regelgeving rondom de neerslag van stikstof hebben we in goed overleg met de gemeente Weert en Natuurmonumenten compensatiemaatregelen in de vergunning opgenomen waardoor het saldo van de effecten van stikstof op de omgeving nul is.Wat dat betreft heb ik er vertrouwen in dat we de vergunning goed onderbouwd hebben en eventuele bezwaren goed kunnen weerleggen."

Laden en lossen

De plannen voor de drie miljoen euro kostende containerhaven, die voor tachtig procent op Weerter grondgebied komt, stammen al uit 2008. Huizing: "Wat inmiddels is veranderd in de plannen is dat we het laden en lossen van bulkgoederen, zoals bijvoorbeeld graan, uit de vergunning hebben gelaten. Het zullen vooral containers zijn die in de haven worden geladen en gelost. Ook dat is mede ingegeven door die milieuregels."

Formaliteit

Als de vergunning in juli definitief verleend kan worden, kan volgens Huizing de schop de grond in. "Er zullen nog een paar andere vergunningen aangevraagd moeten worden, maar dat is meer een formaliteit. De looptijd van de werkzaamheden zal zo’n driekwart jaar tot een jaar zijn. Medio volgend jaar hopen we de haven in bedrijf te hebben."

Tien- tot vijftienduizend containers

De bedoeling is dat de containerhaven op een terrein van zo’n anderhalf hectare zal worden ingericht. Wetron uit Weert en Versteijnen uit Tilburg zullen de haven gaan exploiteren. Naar verwachting heeft de haven een potentieel om jaarlijks zo’n tien- tot vijftienduizend containers te verwerken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!