'Trambus oplossing voor tramlijn Maastricht-Hasselt'

Een trambus in plaats van een sneltram. Dat zou volgens de Vlaamse christen-democratische partij CD&V een oplossing kunnen zijn voor de problemen met de geplande sneltram tussen Maastricht en Hasselt.
In de Belgische krant Het Belang van Limburg zegt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens uit het Belgisch-Limburgse Meeuwen-Gruitrode dat een trambus de helft goedkoper is dan een sneltram. Het zou gaan om 100 miljoen in plaats van 200 miljoen euro.

Trambus

Een trambus is een bus die qua uiterlijk heel sterk op een tram lijkt. Hij kan evenveel passagiers vervoeren als een kleine tram en biedt hetzelfde comfort, zegt CD&V. De trambussen rijden onder meer in het Franse Metz.

Langzamer

Ceyssens gaat in het Vlaams Parlement voorstellen deze variant te onderzoeken. Hij erkent dat een trambus langzamer rijdt dan een sneltram. Maar dat zou via vrije busbanen kunnen worden opgevangen.

Sneltram onder druk

De realisering van een sneltram tussen de stations van Maastricht en Hasselt staat onder druk omdat de kosten van het project aan Nederlandse kant 30 tot 40 miljoen euro hoger zijn dan eerder werd aangenomen.
Dat komt voor een groot deel omdat er aanpassingen aan de Wilhelminabrug over de Maas nodig zijn om er een tram over te kunnen laten rijden.

Alternatieven

Vanwege de financiële problemen worden momenteel twee alternatieve eindhaltes in het centrum onderzocht: aan de Boschstraat en aan de Maasboulevard. De tram hoeft dan niet de brug over.
Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens van CD&V over tramlijn Maastricht-Hasselt - 7 apr 2015

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!