Verdachte zonder verdediging loopt rechtszaal uit

© Thinkstock
Een verdachte zonder verdediging in een megazaak. Peter S. uit Brunssum verdedigt zichzelf niet eens, omdat hij de juridische kennis niet heeft.
De tweede zittingsdag van de mega-witwas- en drugszaak Kerilia is amper begonnen of verdachte Peter S. uit Brunssum verlaat de rechtszaal.
"Ik heb geen juridische kennis, ik kan mijzelf niet goed verdedigen." De rechtbank reageert opvallend kalm. "Dat is jammer", zijn de enige woorden die de rechtbankvoorzitter eraan besteedt voordat hij verder gaat met de behandeling van de zaak waarin 14 personen terechtstaan.

Oplossing

Even voordat hij de zaal uitbeende, gloorde voor S. nog een oplossing aan de horizon. Een verzoek van S. om een deel van het vermogen vrij te geven, zou serieus bekeken worden. "Maar dat gaat niet zomaar", zegt Officier van Justitie Bas Janssen tijdens de zitting, toen S. naar de mogelijkheden vroeg. "Dan moet er wel een onderbouwd verzoek komen." De rechtbank probeerde nog te bemiddelen: "Misschien kunnen de officier en de verdachte bij elkaar gaan zitten om er samen uit te komen. Dan schuiven we de zaak van S. naar donderdag, en kan de heer Bergmans zijn cliënt bijstaan."

Verzoek afgewezen

Dat stootte de advocaat dan weer tegen de borst. "Ik heb sinds april niets aan deze zaak kunnen doen. Andere advocaten hebben zich maanden kunnen voorbereiden, net als de rechtbank en justitie. Ik kan dat niet in twee dagen tijd. Dan kan ik mijn cliënt niet fatsoenlijk verdedigen." Bergmans’ verzoek om de zaak enkele weken door te schuiven werd afgewezen.

Getuige

Zo kwam het dat de zitting zonder S. voortging. Nog even moest hij terugkomen, omdat hij ook als getuige moest verschijnen. Na de zitting was S. vol onbegrip: "Wat mij erg tegen de borst stoot, is dat ik 5,5 jaar heb moeten wachten op deze zogenaamde megazaak en nu wil de rechtbank me geen paar maanden uitstel gunnen om het beroep af te wachten. Onbegrijpelijk. Dit is geen eerlijk proces."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!