Gorilla en kuif-mangabey geboren in GaiaZOO Kerkrade

Geboorte van een gorilla in GaiaZOO Kerkrade. © GaiaZOO Kerkrade, Hans Janssen
In GaiaZOO Kerkrade zijn deze week een gorilla en een kuif-mangabey geboren.
De 16-jarige gorillamoeder Tamidol baarde voor het eerst een nakomeling. Zij verblijft pas een jaar in de Kerkraadse dierentuin. Het is de eerste gorilla die dit jaar het levenslicht ziet in een Nederlandse dierentuin. Volgens de dierenverzogers zorgt Tamidol goed voor de baby. Zij hebben het kleintje al meerdere keren zien drinken. Dat is niet vanzelfsprekend: gorillamoeders weten van nature niet hoe zij een baby moeten verzorgen.
Zeldzaam
De geboorte van een kuif-mangabey is volgens GaiaZOO bijzonder. De laatste ‘baby’ van deze apensoort werd in Kerkrade vijf jaar geleden geboren. Kuif-mangabeys zijn erg zeldzaam: verspreid over 15 Europese dierentuinen leven er slechts 40.

Zelfde verblijf

De kuif-mangabeys en gorilla’s delen in GaiaZOO samen één verblijf. De eerste levensfase van beide apensoorten verschilt nogal. Zo houdt de kleine kuif-mangabey zich nu nog stevig vast aan moeder, maar zal over enkele dagen al rondscharrelen. De gorilla heeft wat meer hulp nodig. Tamidol moet haar hulpeloze jong de komende maanden flink bijstaan en wegwijs maken in haar wereld.
Geboorte kuif mangabey in GaiaZOO Kerkrade. © GaiaZOO Kerkrade, Hans Janssen

Vruchtbaar

De dierentuin blijft de komende tijd vruchtbaar gebied. Bij de wolapen wordt op korte termijn een jong verwacht. Daarnaast verwacht de dierentuin dat de populatie van de doodshoofdapen ook wordt vergroot nu er onlangs een mannetje is toegevoegd aan het gezelschap.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!