Ger Koopmans teleurgesteld in muziekbeleid gemeenten

© iStock
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans vindt het 'tranentrekkend' hoe sommige gemeenten zich terugtrekken uit het muziekonderwijs en dat niet meer als hun taak zien.
Hij zei dat in een statencommissie. De gedeputeerde denkt onder meer aan Leudal.

Lesprogramma op school

Koopmans maakte zijn opmerking tijdens een debat over het masterplan voor het muziekonderwijs in Limburg, met de naam DOOR! Doel ervan is het muziekonderwijs beter te organiseren. Zo moet het een volwaardig onderdeel worden van het lesprogramma op de basisschool en het voortgezet onderwijs.
De uitvoering moet gebeuren in samenwerking met het onderwijs, muziekverenigingen, bandjes en cultuurinstellingen.

Blijven investeren

Bij de presentatie van zijn plan in januari riep de gedeputeerde gemeenten op om te blijven investeren in het muziekonderwijs. Maar 'helaas' gebeurt dat niet overal meer, constateerde Koopmans.
Hij deelde verder mee dat pas vanaf volgend jaar geld ter beschikking komt uit het nieuwe Fonds voor Cultuurparticipatie.

5 miljoen euro

Eerder ging de gedeputeerde ervan uit dat in de loop van dit jaar al het geval zou zijn. Limburg maakt aanspraak op 5 miljoen euro uit dat fonds van in totaal 50 miljoen voor het project DOOR!
Koopmans zei het uitstel te betreuren maar zelf alvast aan 20 scholen vijfduizend euro ter beschikking te hebben gesteld om het muziekonderwijs te verbeteren.

Muziekles geven

Het is de bedoeling dat over 4 jaar in Limburg 75 procent van de leerkrachten in staat is om een goede basismuziekles te geven. Want nu komen er teveel leraren van de opleiding voor het basisonderwijs (Pabo's) die dat niet kunnen, aldus de gedeputeerde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!