'Provincie moet meer invloed krijgen bij fusies ziekenhuizen'

De provincie moet meer invloed krijgen bij fusies van ziekenhuizen. Dat stelt GroenLinks in het Limburgs Parlement voor in schriftelijke vragen.
De partij verwijst naar de fusie van Orbis in Sittard-Geleen en Atrium in Heerlen.

Minder gespecialiseerd

Volgens GroenLinks leidt die tot minder gespecialiseerde zorg in de regio omdat bepaalde zorg nog maar op één plek beschikbaar is zoals de behandeling van borstkanker. Ook is sprake van een stijging van de kosten van vijf procent. GroenLinks concludeert daar uit dat Atrium-Orbis 'nauwelijks tot geen oog heeft voor betaalbaarheid en publieke belangen'.

Patiënt wordt de dupe

Volgens statenlid Andy Rossel lijkt de patiënt in de regio dan ook de dupe te worden van deze fusie. "Er wordt minder zorg geleverd voor een hogere prijs. Bij fusies moet meer gekeken worden vanuit het belang van de regio."

Taak voor de provincie

Daarom vindt het GroenLinks-statenlid dat hier een taak voor de provincie ligt omdat het een zaak is die het gemeentelijk niveau overstijgt maar te specifiek is voor het Rijk. "Ik wil daarom van Gedeputeerde Staten weten of zij het met GroenLinks eens is en hoe zij deze handschoen gaat oppakken", zegt Rossel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!