‘Teeventap met opzet verloren’

© MGL/Luc Lodder
De storing die het telefoongesprek tussen Jos van Rey en toenmalig staatssecretaris Fred Teeven in 2012 verloren liet gaan, is mogelijk met opzet veroorzaakt.
Dat stelt Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit, zaterdagmiddag in het radioprogramma Argos.

Storing

Van Rey zou op 20 september 2012 met Fred Teeven gebeld hebben over de benoeming van de nieuwe burgemeester van Roermond. In die periode werd de telefoon van Van Rey al afgetapt, maar uitgerekend het gesprek met Teeven werd niet opgenomen. Een storing zou daarvan de oorzaak zijn. De storing in het tapsysteem van justitie is volgens Van Koppen dus mogelijk met opzet veroorzaakt.

Ivo Opstelten

De hoogleraar komt onder meer tot zijn conclusie na het grondig bestuderen van het rapport van de Auditdienst Rijk (ADR). Deze dienst kreeg de opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie om uit te zoeken wat er precies gebeurde in de tapcentrale ten tijde van de storing. In februari van dit jaar meldde voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten nog aan de Tweede Kamer dat de ADR in haar onderzoek geen aanwijzingen had aangetroffen voor het scenario dat de tapgegevens opzettelijk zijn gewist.

Toestemming

Opvallend is de rol van de Amerikaans-Israëlische leverancier Verint, die volgens Argos als enige in september 2012 op de hoogte was van de storing in het afluistersysteem. Verint dat het tapsysteem in opdracht van justitie beheert, besloot eigenhandig het systeem opnieuw op te starten zonder daar kennelijk toestemming voor te vragen aan de politie. Dit is wel wettelijk verplicht.

Burgemeester

Doordat het volledige systeem opnieuw werd opgestart, zijn veel gegevens verloren gegaan. Zodoende valt ook niet meer te achterhalen wat de reactie was van staatssecretaris Teeven in september 2012 toen zijn partijgenoot Van Rey hem bevroeg over voormalig korpschef bij de politie Bryan Rookhuijzen. De korpschef had gesolliciteerd naar de burgemeesterspost in Roermond.
Lees meer over de mislukte tap en het onderzoek van Argos in de Limburgse kranten van zaterdag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!