'Mestfabriek langs A73 niet schadelijk voor milieu'

© Istock
De komst van een grote mestverwerkingsfabriek langs de A73 bij Grubbenvorst levert geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu op.
Ook de risico's van het lozen van afvalwater zijn erg klein vanwege de toegepaste zuiveringstechniek. Dat antwoordt het provinciebestuur op gezamenlijke vragen van de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Die maken zich juist grote zorgen over de geplande mestverwerkingsfabriek. Maar volgens het provinciebestuur is daar dus geen reden voor.

Risico's

Het wijst er ook op dat op basis van de voorliggende gegevens de risico's voor de volksgezondheid zeer gering zijn en er dus geen specifieke voorschriften noodzakelijk zijn. Verder worden de risico's op een ongeluk als 'niet hoog' ingeschat.

Opeenstapeling

Het provinciebestuur erkent wel dat er geen rekening is gehouden met een opeenstapeling van nadelige milieu-effecten als gevolg van andere initiatieven zoals het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst. 'Dat is nu eenmaal de systematiek bij een vergunningaanvraag', aldus het provinciebestuur.

Bezwaren

Het constateert ook dat er een groot aantal bezwaren zijn ingediend tegen de mestverwerkingsfabriek. Maar tijdens de vergunningprocedure heeft geen overleg plaatsgevonden met omwonenden. Die hebben hier ook niet om gevraagd, zo zegt het provinciebestuur. Wel zullen de zorgen van omwonenden 'serieus en uiterst zorgvuldig worden getoetst in de verdere voortgang van het proces', zo staat in het antwoord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!