Provincie wil grenzen sluiten voor wilde zwijnen

© Flickr/ Serge de Beer/ CC BY-NC-SA 2.0
De Provincie Limburg onderzoekt of ze wilde zwijnen bij de grens kunnen tegenhouden. Daarmee wil het voorkomen dat zwijnen, die mogelijk besmet zijn met de Afrikaanse varkensgriep, in Limburg terecht komen.
De besmettelijke ziekte is in België opgedoken in de provincie Luxemburg. Gedeputeerde Hubert Mackus maakt zich grote zorgen over de ziekte. "Het was al bekend dat het in Oost-Europa was opgedoken, maar dat het nu zo dicht bij huis is, is zeer verontrustend."

Drastische maatregelen

De provincie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan wil het drastische maatregelen nemen. "Stel dat besmette wilde zwijnen richting Limburg komen, dan moeten we de grens kunnen afsluiten. Ik weet nog niet hoe, maar dat gaan we onderzoeken", zegt de gedeputeerde.

Lastige opgave

Volgens Mackus is het van belang dat de populatie wilde zwijnen in Limburg binnen de perken blijft. Dat is een lastige opgave, omdat het aantal fors is toegenomen. "Daarom moeten er meer mogelijkheden komen om de populatie in te dammen. Denk aan nachtkijkers voor jagers. Daarover zijn we in gesprek met het ministerie", vertelt Mackus.

Hygiëne

De gedeputeerde wil dat er meer voorlichting komt over hygiëne. "Het kan zijn dat mensen die op vakantie zijn in Oost-Europa het virus meenemen. Het kan bijvoorbeeld in eten zitten", aldus Mackus. De Afrikaanse varkensgriep is zeer besmettelijk en kan makkelijk overslaan naar varkenshouderijen. De ziekte is moeilijk te bestrijden, omdat er geen vaccin tegen bestaat. Voor mensen is het niet gevaarlijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!