Omwonenden laken slechte info over lekkende naftatank

De naftatank op het Chemelot-terrein die 24 uur per dag wordt leeggepompt. © Rob Oostwegel
Omwonenden van het Chemelot-terrein in Geleen vinden nog altijd dat ze slecht worden geïnformeerd. Dat bleek maandagavond tijdens een bewonersbijeenkomst.
De avond werd gehouden om mensen bij te praten over de lekkende naftatank bij Sabic. Daardoor is er al bijna twee weken sprake van stankoverlast in de wijde omgeving.

Frustraties
In de eerste uren na het incident werd vanuit Chemelot niet gecommuniceerd over de problemen. Dat leidde tot grote onrust en frustraties bij omwonenden. Later begon Chemelot met het verspreiden van informatie via haar website en twitter. Tijdens de bijeenkomst bleek echter dat veel mensen die informatie niet weten te vinden.
"Waarom kunnen ze er niet voor zorgen dat er een briefje bij ons in de bus komt", vraagt één van de omwonenden zich af. "Het lijkt wel of ze te moe zijn om een briefje in onze bus te duwen."
'Moet beter'
Chemelot geeft opnieuw toe dat de communicatie beter moet. "We hebben afgelopen twee weken veel werk gestoken in onze communicatie. Helaas moet ik vaststellen dat we veel mensen niet bereikt hebben", zegt Olaf Derkx van Sabic.

Lees ook: Provincie: stank Chemelot niet gevaarlijk voor gezondheid

Zorgen over veiligheid
Naast de klachten over de slechte communicatie maken veel omwonenden zich ook zorgen over hun veiligheid.

Hoofdpijn

Mensen in de buurt van het Chemelot-terrein klagen onder meer over hoofdpijn door de stankoverlast. Volgens Sabic en de GGD Zuid-Limburg kunnen deze klachten inderdaad optreden, maar hoeven mensen zich geen zorgen te maken over effecten op hun gezondheid voor de langere termijn.
Inmiddels is de naftatank bijna leeggepomt. De verwachting is dat het nog enkele dagen duurt voordat de tank helemaal schoon is. Daarna moet ook de stankoverlast afnemen.
Lees ook: Naftatank Chemelot bijna leeg, stankoverlast wordt minder

De informatieavond werd door enkele tientallen mensen bezocht.
Repo omwonenden Chemelot

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!