'Wagen van de zaak én 130.000 euro voor taxi, rechtmatig?'

© Maastricht UMC+
Minister Schippers van Volksgezondheid roept de raden van bestuur van de academische ziekenhuizen op zich te matigen met declareren.
"Zinnig en zuinig geldt voor de hele zorgsector, ook voor de bestuurskamer", aldus de minister.

Declaraties

Schippers reageert daarmee op de ophef rond het declaratiegedrag van de bestuurders. Op verzoek van RTL Nieuws gaf ook het Academisch Ziekenhuis in Maastricht de bonnetjes vrij die de zes bestuurders in 2013 en 2014 indienden. Zij declareerden 218.830 euro voor onder meer diners, reizen en taxiritten (130.000 euro). Dit terwijl diverse bestuursleden in een wagen van de zaak rijden. AZM-baas Guy Peeters declareerde ook zijn paspoort.

Ergernis

Het declaratiegedrag wekte woensdag Kamerbreed ergernis. Alle grote partijen dringen er bij Schippers op aan dat er nieuwe, matigende afspraken worden gemaakt. Zorggeld mag niet opgaan aan comfort voor bestuurders.

Fraude

SP'er Renske Leijten wil dat de minister onderzoekt of het declaratiegedrag is aan te merken als fraude en of de uitgaven zijn terug te vorderen. Zij vindt dat "mensen met een salaris van 3,5 ton zoals Peeters genoeg verdienen om helemaal niet te hoeven declareren. Een wagen van de zaak én 130.000 euro taxikosten maken: ik vraag me af of zoiets überhaupt rechtmatig is. Het zou goed zijn als de Nederlandse Zorgautoriteit dat eens zou onderzoeken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!