Moordverdachte oma Rini zat vast voor gewapende overval

Rini Ansems op archiefbeeld. © Opsporing Verzocht
De Belgische vrouw die verdacht wordt van de moord op Rini Ansems (82) heeft eerder vastgezeten voor, onder andere, een gewapende woningoverval en mishandeling.
Dat bevestigt de moeder van verdachte Sandra N. (39) in gesprek met L1.Uitgebreid strafblad

Sandra wordt door haar moeder omschreven als 'probleem-meisje'. Het ging al op jonge leeftijd mis. Op haar veertiende pleegde ze met een groep andere jongeren een gewapende woningoverval in België. De buit bestond uit tachtigduizend Belgische frank in cash, omgerekend zo'n tweeduizend euro, en verschillende getekende cheques.


Dealen bij de dancing

De Belgische komt ook al op jonge leeftijd in aanraking met drugs. Zo is ze op haar zeventiende opgepakt bij dancing 't Spinnewiel, waar ze regelmatig stond te dealen. Ook recent werd Sandra in België veroordeeld voor drugsdealen én een mishandeling in Luik. De moord op Rini Ansems wordt door justitie uitgelegd als een mislukte roofoverval.


Spuiten en pijpjes

Maanden voor de moord op oma Rini klopte Sandra plots weer thuis aan, bij moeder Jeannine. Of ze weer even bij moeders mocht wonen. "Dus ik nam haar in huis. Ik had wel vermoedens dat ze nog steeds aan de drugs was en die vermoedens werden bevestigd. Zo vond ik spuiten, pijpjes en en flessen ammoniak. Ze zei dat dit allemaal niet van haar was, maar dat geloofde ik niet", vertelt Jeannine.
Via borden vroeg de politie informatie over de moord op Rini Ansems. © Jean-Pierre Geusens
Fiets-ongeluk
De terugkeer in Bilzen, waar het ouderlijk huis van Sandra staat, is van korte duur. "Dan was ze er één dag, dan weer drie dagen tot een week niet. Ik zat altijd maar thuis te wachten met het eten. Ze bleef steeds langer weg. Plots kwam ze thuis met een flinke snee in haar hand. Ze was gevallen met de fiets en beroofd, zei ze. Ik geloofde er niks van", herinnert Jeannine zich.

Bebloede jas
Niet veel later wordt Jeannine gebeld door ene Michel. Of zijn bebloede jas nog in haar huis lag. "Ik wist van niks, dat heb ik hem ook gezegd. Maar hij werd agressief en zei dat hij anders wel even langskwam om te zoeken. Toen ben ik eens gaan kijken. In een witte plastic tas vond ik een leren jas, onder het bloed. En het lemmet van een afgebroken mes en een heggenschaar."

Uitgelachen door politie
Ze gaat met de tas naar de politie. Daar voelt ze zich niet serieus genomen. "Ze zetten me weg als overbezorgde ouder. Dat bloed, dat zou haarspoeling zijn geweest. Sandra was immers kapster. Ik werd gewoon uitgelachen door de politie in België. Ook toen ik vertelde over Michel en het verhaal over Sandra met haar gewonde hand."

Zoveel vragen
Ondertussen zit Jeannine met ontelbaar veel vragen. "Sandra zei tegen mij dat ze het niet geweest is. Ze zei: 'Mama, ik weet dat ik nooit braaf ben geweest. Ik heb jullie veel aangedaan. Maar je weet dat ik zoiets niet doe.' Ze zegt dat Michel haar erin luist." De moeder van Sandra heeft er slapeloze nachten van. "De dokter heeft me afgeraden naar de rechtbank te gaan, maar ik moet het weten: is ze het geweest of niet?"

Maandag en dinsdag wordt de zaak inhoudelijk behandeld in de rechtbank van Maastricht. Twee weken later volgt de uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!