Meer kans op schimmelinfectie bij zware griep

© Istock
Patiënten die met ernstige griep op de intensive care belanden, hebben vijftien procent kans om een bijkomende dodelijke schimmelinfectie in de longen te ontwikkelen.
Dat blijkt uit een onderzoek van zeven Belgische en Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Maastricht UMC+.

Doodsoorzaak

De normale kans op een zogeheten Aspergillus-schimmelinfectie tijdens een verblijf op de ic is ongeveer vijf procent. Een schimmelinfectie in de longen is een belangrijke doodsoorzaak. Volgens de onderzoekers overlijdt 45 procent van de grieppatiënten met zo'n bijkomende infectie.

Mexicaanse griep

"Door de griep werkt je afweer minder goed, hierdoor ben je vatbaarder voor de schimmelinfectie. In de tijden van de Mexicaanse griep in 2009 viel ons, maar ook andere academische ziekenhuizen, op dat we veel jonge mensen op de intensive care hadden liggen die dus die schimmelinfectie hadden. Daaruit is het idee gekomen om dit te onderzoeken", vertelt Dennis Bergmans, internist op de intensive care in het ziekenhuis Maastricht aan de ochtendshow van L1.

Behandelen

"Schimmelsporen zitten overal in de lucht, ieder mens ademt die in. Daar heb je geen last van wanneer je gezond bent, maar als het longslijmvlies kapot is, bijvoorbeeld bij een ernstige griep, dan kan zo’n schimmel naar binnen slaan. De ziekte snel opsporen en behandelen is essentieel. Artsen en zorgverleners op de ic moeten voortaan extra alert zijn op deze schimmel", zegt onderzoeker Bart Rijnders van het Erasmus MC.
Een vervolgonderzoek moet uitmaken of het zin heeft om bij elke patiënt op de ic meteen te beginnen met een antischimmelmiddel. Het onderzoek is gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!