Nieuws

Expo over omgekomen Sinti Heerlen

Westerbork. © ANP/Lex van Lieshout
Er komt een expositie in het Heerlense Thermenmuseum over de tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen omgekomen Limburgse Sinti.
Voor het eerst is er dankzij de Heerlense historicus Rob Hendrix (60) een complete lijst van tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen omgekomen Limburgse Sinti, waaronder Settela en Willy Steinbach.

Expo en boek

Dinsdag wordt in het Heerlense Thermenmuseum een tentoonstelling geopend. Ook is door Hendrikx een boek geschreven, Geheim van de Heksenberg, dat eind mei uitkomt.

Concentratiekampen

Relatief onbekend is dat Sinti-families uit de regio Parkstad in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau zijn omgekomen. Van 10 Heerlense nomadenfamilies zijn 71 leden in Duitse concentratiekampen vermoord. Wereldberoemd is de film van Settela Steinbach die in Westerbork op transport wordt gezet. Slechts één van de gedeporteerde Heerlense Sinti heeft het concentratiekamp overleefd.
De tentoonstelling loopt vanaf dinsdag 5 t/m zondag 20 september.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!