Nieuws

Raadsbesluit rondom Palmen vernietigen 'kansloze weg'

Minister Kajsa Ollongren. © ANP
De benoeming van wethouder Jo Palmen in Brunssum terugdraaien, door het raadsbesluit door de minister te laten vernietigen, is een 'kansloze weg'. Dat zegt bestuurskundige Arno Korsten.
De oppositie in Brunssum én minister Kajsa Ollongren overwegen dat, omdat er wettellijk geen andere mogelijkheid is om Palmen weg te krijgen.Niet juist

Ollongren liet weten dat ze de situatie in Brunssum ernstig vindt en hoopt dat Palmen zijn consequenties trekt en opstapt. Korsten bekeek de zaak met juristen en kwam tot de conclusie dat schorsing en vernietiging van een raadsbesluit niet de juiste weg is. "Daar is dat artikel namelijk niet voor bedoeld. Dat middel gebruik je voor besluiten op het gebied van milieu of ruimtelijke ordening."


Verantwoordelijkheid burgemeester

Palmen bleef aan, ondanks een negatief integriteitsrapport. Burgemeester Luc Winants trok zijn conclusies en stapte op. "Het zal nodig zijn dat de minister zich bezint op de verantwoordelijkheid die aan burgemeesters is gegeven voor het lokale integriteitsbeleid. De positie van de burgemeester moet versterkt worden, anders is het een loze zaak", denkt Korsten, die verwacht dat zorgen over integriteit enkel zullen toenemen.


Afschaffen integriteitstoets

Korsten pleit tevens voor het afschaffen van de huidige integriteitstoets. "Dat is een te zwak instrument met te weinig juridische status. Een integriteitstoets is een advies dat je naast je neer kunt leggen. Daar moet iets voor in de plaats komen dat meer juridische kracht heeft."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!