Nieuws

'Bitcoin-mijn' blijkt groot succes: uitbreiding gepland

© iStock
Het Duitse Skylink bedrijf faciliteert in Eygelshoven zogeheten 'bitcoin-miners', die met hun computers cryptomunten proberen te verdienen.
Het concept valt blijkbaar in de smaak; er staat nu al een uitbreiding op de planning.

Zevenhonderd computers
In een bedrijfshal in Eygelshoven staan zevenhonderd computers van, voornamelijk Duitse, klanten. Deze klanten zetten ze daar, omdat het energieverbruik er lager is dan thuis en de computers ook worden gekoeld. Hoe meer computers 24 uur per dag rekenen, hoe groter de kans dat er een bitcoin wordt 'ontdekt'. Dit 'minen' van bitcoins gebeurt voornamelijk in China, maar ook steeds meer in Europa.

Groot probleem
Toch is het energieverbruik een groot probleem. Het bedrijf in Eygelshoven verbruikt nu al net zoveel stroom als tweeduizend huishoudens. "Het totale verbruik in de hele wereld voor het minen van cryptomunten is al vergelijkbaar met het stroomverbruik van een land als Denemarken", zegt Harald Vranken van de Open Universiteit in Heerlen. "Zolang de koers gelijk blijft of stijgt is het een interessante investering. Dat verandert natuurlijk als de koers gaat zakken."

Honderden computers

In Eygelshoven is nog voor een paar honderd computers plek, maar de eigenaren denken dat de vraag dit jaar flink zal stijgen en willen daarom een extra hal bouwen. De reden dat ze zich in Nederland hebben gevestigd, is duidelijk. "De stroom is hier zeventig procent goedkoper dan in Duitsland", aldus eigenaar Marcel Edler.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!