Nieuws

'Zoek een ander leefgebied voor bevers'

Een andere aanpak moet de overlast door bevers indammen © iStock
Het afschieten van bevers is een oplossing, maar fruitteler Paul Wolters uit Vlodrop denkt dat het nog beter is een ander leefgebied te zoeken voor de knaagdieren.
Wolters heeft al enkele jaren last van de bevers en in zijn biologische boomgaard zijn inmiddels een kleine 150 bomen geveld. Limburg telde in 2016 ongeveer 625 bevers. Een deel daarvan zorgt voor steeds meer overlast. Zo worden dijken ondergraven, worden dammen gebouwd die tot overstromingen leiden en zorgen de beesten voor schade aan landbouwgewassen.

Schrikdraad
Zelf heeft de teler al diverse maatregelen genomen om de dieren te weren zoals het aanbrengen van gaas en schrikdraad, maar dat helpt maar ten dele. In het nieuwe faunabeheerplan staat dat de dieren voortaan ook gedood mogen worden. Wolters vindt dat er bij het uitzetten van de bevers te weinig is nagedacht over de consequenties.

Eeuwwisseling

"Het is eigenlijk hetzelfde met de wilde varkens, daar zijn er ook teveel van en als er van iets te veel is, dat is nooit goed." Aan het begin van de eeuwwisseling zijn er in Limburg 33 bevers uitgezet. Die populatie is inmiddels toegenomen tot ruim 600.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!