Eis zaak-Euroturbine: celstraffen en geldboetes

© Istock
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen tegen de eigenaar en twee medewerkers van Euroturbine in Venlo geëist.
Justitie vindt dat eigenaar Parviz T. drie jaar moet brommen en de twee medewerkers Jan H. en Nadia H beiden twintig maanden achter de tralies moeten verdwijnen.

Illegale export

De drie verdachten moesten voor de rechter verschijnen omdat zij verdacht worden van de illegale export van gasturbines naar Iran tussen 2008 en 2010. Met behulp van valse papieren werden de goederen zogenaamd naar andere landen verscheept, maar ze kwamen toch in Iran terecht.
Daarnaast wordt Parviz T. ook nog verdacht van witwassen en belastingfraude en moet er volgens het OM 5,5 miljoen euro van hem worden afgenomen.

'Dual use'

Bij het transport ging het om zogenoemde 'dual use' goederen. Dat zijn goederen die gebruikt kunnen worden voor de productie van massavernietigingswapens. Volgens de verdediging ging het bij de exportproducten om klein grut, zoals schroefjes en bouten. Deze producten werden volgens hen gebruikt in energiecentrales, en waren niet bestemd voor massavernietigingswapens.

Schending

Volgens het OM is het feitelijk gebruik echter van geen belang. Het gaat erom dat het bedrijf de vergunningsplicht heeft geschonden en zaken in het geheim heeft uitgevoerd.

Geldboetes

Naast de celstraffen eist het OM ook fikse geldboetes van Euroturbine BV (Venlo) en Euroturbine SPC ( Bahrein). Beide bedrijven hangt een boete van 500.000 euro boven het hoofd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!