Fusie van drie scholen in Maastricht gaat niet door

De fusie van drie scholen in de Maastrichtse wijk De Heeg gaat niet door. Het samengaan van de basisscholen is een te groot financieel risico door de nieuwe Wet werk en zekerheid.
Dat zegt Rob Beaumont van schoolbestuur Kom Leren. Het gaat om de scholen De Perroen, De Schans en De Kring.

Minder leerlingen

Door de krimp loopt het aantal leerlingen dat naar de basisschool gaat in De Heeg fors terug. De afgelopen vijf jaar met 15 procent en de komende vijf jaar met nog eens dat percentage. De meest bedreigde school is De Schans met nu 70 leerlingen. Door een fusie ontstaat een school van 400 leerlingen.

Ander schoolbestuur

Fuseren kan alleen als De Schans, die onder het bestuur van MosaLira valt, wordt overgedragen aan Kom Leren, waartoe de twee andere scholen behoren. Beide schoolbesturen zijn akkoord. Eerder vond een soortgelijke overdracht plaats in de wijk Malberg.

Aannemen en ontslaan

Door de komst van De Schans zou Kom Leren er bijna acht fulltime banen bij krijgen. Tegelijkertijd zorgt de krimp ervoor dat over een jaar waarschijnlijk zo’n tien personeelsleden van andere Kom Leren-scholen hun baan kwijtraken. Het ontslaan en aannemen zou Kom Leren meer geld kunnen kosten door de (nieuwe) Wet werk en zekerheid (Wwz).

Financieel risico's

Het UWV weet op dit moment nog niet wat die wet op dit gebied inhoudt. Het kan wel drie jaar duren voordat daar zekerheid over is. "We lopen enorme financiële risico’s door deze wet", aldus Beaumont. Daarom heeft het college van bestuur van Kom Leren de fusie afgeblazen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!