Miljoenensubsidie voor Heuvelland-test Einstein Telescoop

© Istock/Library of Congress
De Europese Unie heeft vier miljoen euro subsidie toegekend om via een proefopstelling te testen of het Heuvelland geschikt is voor de mogelijke komst van de Einstein Telescoop.
Het ondergrondse meetstation is bedoeld om zwaartekrachtgolven te detecteren.

Blijk van waardering

VVD-gedeputeerde Joost van den Akker noemt de subsidie heel belangrijk voor de lobby om de Einstein Telescoop naar Nederland te halen. "Het is een blijk van waardering voor dit fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek. Doordat we nu in de ondergrond kunnen testen, wordt het mogelijk om een zo'n sterk mogelijk bod te doen", aldus de gedeputeerde.

Miljard euro

Dat bod moet voor 2021 worden ingediend bij de Europese Commissie. Behalve het Heuvelland zijn Sardinië en Hongarije in de race voor de komst van de Einstein Telescoop. Het gaat om een investering van ruim één miljard euro.

Voorstel

De provincie gaat op korte termijn met de Universiteit Maastricht en Nikhef, een instituut voor zwaartekrachtwetenschap, een voorstel voorbereiden voor de totale financiering van de proefopstelling. Die kost zo’n tien miljoen euro. Dat andere partijen meebetalen, is altijd een voorwaarde bij Europese subsidies.

Congres

Van den Akker vindt het ook ‘mooi’ dat de Universiteit Maastricht haar eigen onderzoek naar zwaartekrachtgolven gaat verbreden door een eigen onderzoeksinstituut op te zetten met de Engelse naam Gravitational Research. Juist deze week vindt in Maastricht een groot internationaal congres plaats met de wetenschappelijke wereldtop op het gebied van zwaartekrachtgolven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!