Koopzondagdiscussie Heerlen nog steeds niet beslecht

© L1
De verzamelde Heerlense oppositiepartijen hebben dinsdagavond laat tevergeefs geprobeerd koopzondagen met onmiddellijke ingang voorgoed vrij te geven.
De door de Stadspartij ingediende motie van die strekking haalden het niet.

Terugdraaien
Eenzelfde actie leidde twee jaar geleden voorlopig tot invoering van 52 koopzondagen, toen coalitiepartijen met de oppositie meestemden. Het nieuwe stadsbestuur komt daar, op aandrang van de SP, mogelijk op terug. Bepaald is dat ondernemers zelf met een 'breed gedragen' voorstel moeten komen. Zo niet, dan wordt het aantal koopzondagen teruggebracht tot twintig. Alleen voor Woonboulevard en supermarkten verandert ook dan niets. Het centrum Management heeft nog een maand de tijd.
Draagvlak
Het debat van dinsdag maakte duidelijk dat de SP vast houdt aan breed draagvlak. Fractieleider Ron Meyer wees er op dat 62 procent van de ondernemers die meededen aan de enquete tegen vrijgave is. Kleine winkeliers gaan er zakelijk en privé aan onderdoor, terwijl veel Heerlense koopzondagen nog barslecht worden bezocht ook, betoogde Meyer.

Afwezig
Raadslid Roel Leers (Hart-Leers) constateerde daarentegen dat veel ondernemers hun stem niet hebben laten horen. Tegenstanders waren ook opvallend afwezig bij de presentatie van het onderzoek. Sajjad Rahnama'i (GroenLinks) stelde dat investeerders en grotere winkels Heerlen zullen mijden of vertrekken.

Koppen tellen
Ondernemers kunnen op twee plenaire inloopbijeenkomsten hun stem laten horen. Dan worden ook koppen geteld. Al is dat niet het enige criterium, volgens wethouder Martin de Beer (VVD, Economie). "Vooral de kwaliteit van het voorstel en de manier waarop het tot stand is gekomen tellen zwaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!