Nieuws

Provincie brengt hele mestverwerkingsketen in kaart

© Istock
De provincie is in overleg met betrokken partijen om de hele keten rond mestafhandeling in Limburg in beeld te brengen. Daarbij gaat het om productie, verwerking, opslag en transport van mest.
Het provinciebestuur antwoordt dat op schriftelijke vragen van de SP naar aanleiding van mestfraude bij agrarische bedrijven in Noord-Limburg en delen van Noord-Brabant. Daarbij werd gedaan alsof mest werd afgevoerd, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was.

Geen provinciezaak

Het provinciebestuur zegt de zorgen van de SP te begrijpen. Maar tegelijk wijst het er wel op dat de provincie zelf nauwelijks tot geen bevoegdheden heeft op dit terrein. "Wij zijn alleen bevoegd voor de vijf grotere mestverwerkers in Limburg en enkele grote veehouderijen met mestverwerking", aldus het provinciebestuur.
Gemeenten zijn bevoegd gezag voor alle overige veehouderijen en mestverwerkers, terwijl de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat over het toezicht op het transport van mest.

Drie bedrijven stil

Het provinciebestuur laat de SP verder weten dat van de vijf grotere mestverwerkers waar het verantwoordelijk is, er momenteel wel drie stilliggen. Dat komt onder andere omdat de procedure voor een vergunning nog niet is afgerond of omdat het voorlopig gesloten is op last van justitie.

Bela Group

Daarbij gaat het om een bedrijf van de Bela Group in Ysselsteyn. Justitie greep daar eind oktober 2017 in.

Limburgs bedrijf stilgelegd wegens verdenking mestfraude

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!