Duizenden demonstranten in Hambacherbos

© ANP
In het bos bij het Duitse Hambach hebben duizenden mensen zich verzameld voor een demonstratie tegen het rooien van bomen.
"Er zijn hier duizenden mensen die weer een duidelijk signaal willen afgeven", zegt Martin Kaiser van Greenpeace.

Boels

De oproer in het Hambacherbos, zo'n 25 kilometer ten oosten van Kerkrade, was voor Boels Rental uit Sittard eerder deze week reden om zijn machines uit het bos te halen. De machineverhuurder vreest voor de veiligheid van zijn personeel nadat zondagnacht brand werd gesticht in een Duitse vestiging van het bedrijf.

Rechter

Donderdag verbood de politie het protest nog, maar de rechter oordeelde vrijdag dat de betoging toch mocht doorgaan. Energiemaatschappij RWE wil in de komende maanden ruim 100 hectare bos vellen om de bruinkoolwinning in Hambach uit te breiden.

Succes

De demonstranten boekten vrijdag nog een succes. De rechtbank in Münster kondigde een tijdelijk verbod op het rooien van de bomen af. De Duitse bond voor natuur- en milieubescherming BUND had in een kort geding om het rooiverbod gevraagd.
Het eeuwenoude bos werd jarenlang bezet door actievoerders, die onder meer tientallen boomhutten hadden gebouwd. In september heeft de politie het bos ontruimd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!