Limburgse burgemeesters willen niet campagne voeren

© Hugo Thomassen
Een burgemeester moet boven de partijen staan. Daarom moet hij door de gemeenteraad worden uitgekozen en niet door verkiezingen. Dat vinden de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, Reg van Loo van Vaals en Jan Schrijen van Valkenburg.
De drie eerste burgers gingen zondag met elkaar in gesprek in het L1-radioprogramma De Stemming.

Bedreiging
Ze zijn alle drie partijloos en vinden dat nog steeds een prima uitgangspositie. Als burgemeester zonder een directe band met een politieke partij denken ze makkelijker invloed te kunnen uitoefenen op de verschillende partijen in Den Haag. "Ik ben voor niemand een bedreiging", merkte Annemarie Penn op.

Gekozen burgemeester
?Penn, Van Loo en Schrijen zien helemaal niets goeds aan de introductie van de gekozen burgemeester. Die discussie is weer opgelaaid nu het nieuwe kabinet plannen daarvoor heeft. Penn: "Met mijn gezicht op een billboard en vertellen hoe geweldig je bent? Dat past niet bij mij, en is reden om nooit meer te solliciteren naar een burgemeesterpost".

Herverkiezing

De drie burgemeesters denken dat een gekozen burgemeester niet meer boven de partijen kan staan. Schrijen: "Als ik door de gemeenteraad ben voorgedragen voel ik me burgemeester van iedereen. Als de kiezers gaan stemmen gaat het verbinden naar de knoppen." Hij denkt dat een gekozen burgemeester vaak bezig is met zijn of haar herverkiezing.

Van Loo is het daarmee eens. "De afstand die er nu is is goed. Je bent er mee in staat boven de partijen te staan en dat is goed."Ook Penn ervaart dat zo: "Ik ben bestuurder en dan gaat het om wat ons bindt, in de politiek gaat het om wat ons verdeeld."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!