Burgemeester Maastricht steunt Code Oranje, PVV boos

© ANP/Gemeente Maastricht
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht heeft haar steun uitgesproken voor de nieuwe partij Code Oranje.
Die werd donderdag gepresenteerd en doet bij de komende Statenverkiezingen mee in Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland.
Directe inspraak
Code Oranje streeft naar een 'radicale vernieuwing van het politieke bestel door burgers meer zeggenschap en directe inspraak te geven.' Dat moet onder meer gebeuren via een referendum, digitale enquêtes en burgerraden.

Wind uit de zeilen
Code Oranje zegt haar programma ook te laten samenstellen door diezelfde burgers, zonder vaste standpunten vooraf. De initiatiefnemers willen met hun aanpak de wind uit de zeilen nemen van partijen die zij populistisch noemen. Dan gaat het met name om de PVV en het Forum voor Democratie.
Partijloos
Burgemeester Penn heeft in het verleden wel vaker ervoor gepleit om burgers veel dichter bij de politieke besluitvorming te betrekken. Het is wel opvallend dat zij als partijloze burgemeester haar steun uitspreekt voor een nieuwe partij als Code Oranje. Zij laat wel weten dat het blijft bij deze steunbetuiging en dat ze zeker niet actief wordt voor de partij.

Brug te ver
Toch vindt fractievoorzitter Robert Housmans van de PVV in het Limburgs Parlement de steunbetuiging niet verstandig en een brug te ver gaan. Hij stelt dat een burgemeester altijd boven de partijen moet staan en onafhankelijk moet zijn.
"En dan kun je geen steun uitspreken voor een beweging of partij die andere partijen wil uitsluiten of tegengaan", aldus Housmans. "Daarom had zij zich van de steunbetuiging moeten onthouden."
Na de Statenverkiezingen van volgend jaar wil de nieuwe partij zich richten op de Tweede Kamer. In Limburg komt de partij niet op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!