Fors minder goedkope huurwoningen in Maastricht

© iStock
Het aantal goedkope sociale huurwoningen in Maastricht is de laatste jaren fors afgenomen.
Tussen 2009 en 2013 gaat het om een verlies van 2557 woningen. De huren van corporatiewoningen stegen in diezelfde periode gemiddeld met 11,5 procent (560 euro), tegen landelijk 7,3 procent (380 euro).

Grote zorgen
Dat blijkt uit onderzoek van Aldert Dreimüller, deskundige op het gebied van volkshuisvesting. Dreimüller maakt zich dan ook grote zorgen over de betaalbaarheid van de huurmarkt in Maastricht. "Dit gaat de verkeerde kant op", zegt de voormalige corporatiebestuurder en huidige directeur van adviesbureau roAg. "De situatie voor de huurders met een smalle beurs wordt alleen maar slechter. Het aanbod wordt beperkter en de huur hoger. Dat moet misgaan."

Wachtlijst groeit
Goedkope sociale huurwoningen zijn woningen met een huurprijs lager dan 375 euro per maand. Terwijl dat aantal in vier jaar tijd fors daalde, groeide het aantal betaalbare woningen met bijna 400 (huurprijs maximaal 575 euro per maand) en dat van de dure huurwoningen met meer dan 2100 woningen. Uit cijfers van hetWoningburo, die de woningen verdeelt, blijkt dat de wachtlijst voor een sociale huurwoning groeit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!