Zorginstelling failliet na geknoei met facturen

© iStock
De Heuvelland Zorggroep is failliet, mede door geknoei met zorgfacturen. Er is bij de gemeente Maastricht meer gefactureerd voor zorg dan was afgesproken. De gemeente vordert nu tonnen terug.
Die terugvordering is de doodsteek voor Heuvelland Zorggroep. Dat bevestigt Eric Pouw, die als juridisch adviseur betrokken is bij het faillissement, in gesprek met L1.

Zeven ton
De gemeente Maastricht vordert bijna zeven ton terug. Ook dat bevestigt Pouw. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat hij niet op bedragen wil ingaan. Wel wil hij de terugvordering bevestigen. "Een deel van de betalingen die zijn verricht op grond van onze dienstverleningsovereenkomst, wordt teruggevorderd." Over de totale schuld van de zorginstelling doen partijen vooralsnog geen uitspraken.

Onterecht gefactureerd
In 2015 en 2016 heeft Heuvelland Zorggroep facturen gestuurd voor zorg die niet geleverd is, zo stelt de gemeente. "De gemeente betaalt maandelijks de facturen van de zorgverlener. Aan het eind van ieder jaar moet de aanbieder de zorg verantwoorden. Indien daaruit blijkt dat de gefactureerde zorg niet overeen komt met de daadwerkelijk geleverde zorg, dient het te veel gefactureerde bedrag te worden terug betaald."

Bewust of onbewust
Het is overigens de vraag of er sprake is van fraude. Volgens Pouw is dat niet het geval. "Ik ken de geruchten, maar áls het al zo is, dan heb ik het niet gezien." De gemeente stelt dat er 'op dit moment geen fraude is geconstateerd bij Heuvelland Zorggroep'. Er volgt wel een onderzoek naar het handelen van de directrice van de zorggroep, zowel vanuit de curator als de gemeente. "Wat er is gebeurd, is dat er te hoge tarieven gehanteerd zijn voor de geleverde zorg. En niet met opzet", zegt Pouw. "Dus de zorg is wél geleverd, alleen tegen het verkeerde bedrag."
Hotel-restaurant De Koppeling in Mechelen. © Hotel De Koppeling
Omstreden hotel
De gemeente buigt zich ook over de manier waarop er met zorggeld is omgesprongen. Zo heeft Heuvelland Zorggroep geïnvesteerd in hotel-restaurant De Koppeling in Mechelen, zodat patiënten daar hun dagbesteding konden doen. "Indien dergelijke semi commerciële voorzieningen worden gepland, is het goed dit vooraf met de gemeente af te stemmen", zegt de gemeentewoordvoerder. "In het geval van Heuvelland Zorggroep is dit niet het geval geweest. De gemeente onderzoekt momenteel of de zorggelden zorgvuldig zijn besteed."

Belang van cliënten
Dat de terugvordering het faillissement van de zorginstelling betekent, weet de gemeente. "De gemeente handelt hierbij in het belang van de cliënten en ziet toe op de continuïteit van de zorg voor deze cliënten", vertelt de woordvoerder. Overigens is niet de hele terugvordering gebouwd op foute facturen. Omdat de zorgtarieven zijn aangepast, moeten meer zorgpartijen iets terugbetalen. In het geval van Heuvelland Zorggroep is dat zo'n anderhalve ton.

Tientallen medewerkers
Door het faillissement, dat dinsdag definitief wordt uitgesproken door de rechter, verliezen ongeveer 45 medewerkers hun baan. Ook DeVotion, een instelling die gespecialiseerd is in verslavingszorg en gelieerd is aan Heuvelland Zorggroep, is failliet. Daar werken zo'n vijftien mensen.

Heuvelland Zorggroep draagt zorg voor mensen van achttien jaar en ouder met autisme en aanverwante stoornissen. De instelling heeft zes vestigingen en is te vinden in Euverem, Heijenrath, Lemiers, Vaals, Wijlre en Wittem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!