Brussel neemt stappen tegen Duitse tolheffing

Brussel neemt stappen tegen Duitse tolheffing. © ANP
Brussel heeft de eerste officiële stap gezet tegen de Duitse tolheffing voor personenauto's.
De Europese Commissie vreest dat buitenlandse automobilisten worden gediscrimineerd en eist opheldering van de regering in Berlijn.

Rechtbank

De Duitsers krijgen twee maanden de tijd om te reageren, maakte de commissie donderdag bekend. Raakt Brussel niet overtuigd, dan dreigt uiteindelijk de gang naar de rechter.

Kritiek

Brussel uitte al herhaaldelijk kritiek op de tolplannen, die Europese regels zou schenden. Met de heffing wil Duitsland iedereen laten betalen voor het gebruik van snelwegen, maar Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.

Vertraging

Onder meer Nederland is fel gekant tegen de tol, die op 1 januari volgend jaar zou moeten ingaan. Berlijn liet eerder donderdag al weten dat de invoering vertraging zal oplopen door de stap van Brussel.

Discriminatie

Volgens de Europese regels is een tolsysteem uitsluitend toegestaan als het niet discrimineert op nationaliteit. "We hebben ernstige twijfels dat dit het geval is bij de Duitse wet" die de heffing regelt, aldus Europees Commissaris Violeta Bulc.

Uitzonderlijk hoge prijs

Zij laakt niet alleen de uitzondering voor Duitse automobilisten, waardoor zij niets extra hoeven te betalen. Bulc vindt ook de prijs van een tolvignet voor een korte periode uitzonderlijk hoog, terwijl juist vooral dit vignet door buitenlanders wordt gekocht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!