Staat wil 600.000 euro van 'Limburgse' vuurwerkbende

© iStock
De leden van een bende die handelde in zeer zwaar illegaal vuurwerk moeten de staat wellicht zo’n zes ton terugbetalen.
Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Heerlen en Bingelrade

De bende bestond uit vier mannen die eerder al tot celstraffen van ruim vier tot bijna zes jaar werden veroordeeld. Bij de vier mannen zitten ook mannen uit Bingelrade en Heerlen. De andere twee daders komen uit Helmond en Veldhoven.

600.000 euro

In totaal wil de staat zes ton terug van de vier mannen. De bende verdiende dat geld met de verkoop van ‘bommen’, zoals de officier van justitie ze eerder noemde. Het viertal verhandelde het vuurwerk tussen 2008 en 2011.

Lange celstraffen

De Veldhovenaar kan met bijna 320.000 euro veruit de grootste vordering verwachten. Van de anderen worden bedragen tot twee ton geëist. De mannen importeerden het vuurwerk uit Duitsland en Hongarije, sloegen het op in Luik en verkochten het aan onder meer Nederlandse afnemers. Aan de vier zijn eerder al celstraffen van vier tot zes jaar opgelegd. Acht kopers kregen taakstraffen van 60 tot 240 uur. Tijdens hun veroordeling sprak de rechtbank van vuurwerk van de zwaarste soort.

Beter onderbouwen

De mannen hadden zo’n 150.000 ‘bommen’ in bezit en sloegen die op in de buurt van een gasstation. De vier verschenen dinsdag niet in de rechtbank. Namens drie van hen verzocht de advocaat om meer cijfers. Hij vindt de geëiste bedragen onvoldoende onderbouwd. Ook werd gevraagd extra getuigen te horen voor meer inzicht in de financiële situatie van de mannen. Met dat laatste ging de rechter akkoord, de extra berekeningen komen er niet. De zaak wordt over enkele maanden vervolgd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!