Leerlingen uit Horst onderzoeken robotboer

© Peter Beeker
Acht vwo-leerlingen van het Dendron College in Horst gaan een jaar lang alle functies van de Farmbot onderzoeken, een robotboer uit de Verenigde Staten.
Deze speciale robot is aan het werk gezet op de middelbare school en kan zaadjes planten, water geven, onkruid wieden en foto's maken.

Profielwerkstuk

Volgens Tom Obers, natuurkunde docent op het Dendron College, is het meer dan alleen een techniekles in de praktijk. De leerlingen maken ook profielwerkstukken over de maatschappelijke impact als de robot op grote schaal wordt ingezet.

Platteland

Leerlingen van het Dendron zijn er inmiddels al achter dat de robot het moeilijk zal krijgen op het echte platteland, omdat hij afhankelijk is van een goede internetverbinding. "Voor thuis is de Farmbot ideaal", zegt een van hen. "Je kunt naar je werk gaan en ondertussen zorgt de robot voor je moestuin."

Boer zoekt Engineer

De Farmbot is vanuit Amerika naar Nederland verstuurd en geprogrammeerd door studenten van Fontys Hogeschool Venlo. Dit is onderdeel van het Boer zoekt Engineer project, waarin Fontys en agrarisch adviesbedrijf Arvalis samenwerken om technische studenten te koppelen aan agrariërs. Samen willen ze oplossingen vinden voor technische vraagstukken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!