Directeur Nedcar: 'Dit is een tik op de vingers door BMW'

© Jean-Pierre Geusens
De directeur van VDL Nedcar ziet het als een tik op de vingers door BMW dat minder auto’s in Born geproduceerd gaan worden. Hierdoor verliezen 1000 mensen hun baan.
"BMW kijkt gewoon naar de vraag die zij hebben en in hun ogen kunnen zij nu niet op ons rekenen. Dit kun je als een tik op onze vingers zien. Niet voor onze medewerkers, maar wel voor onze organisatie", aldus directeur Paul van Vuuren tegen L1.

Betrouwbaarheid

Toch wil Van Vuuren dit geen straf noemen. "BMW maakt zich zorgen. Ze hebben aangegeven dat ze niet verwacht hadden dat er in Nederland zo gestaakt zou worden en maken zich zorgen over onze leverbetrouwbaarheid. Ze vragen zich af of dit vaker gaat gebeuren en wat dit voor de toekomst betekent."

Flexwerkers

Vrijdagochtend kregen ruim 1000 medewerkers te horen dat zij hun baan kwijtraken. Het gaat daarbij met name om flexwerkers. Iets wat volgens de directeur niet uit de lucht kwam vallen. "We bewegen mee met de vraag van BMW. Dit jaar was een piekjaar qua productie en in 2019 zouden we minder auto's voor BMW gaan bouwen, daar was iedereen binnen het bedrijf van op de hoogte. Het aantal voor komend jaar is alleen nog iets lager uitgevallen en ook door onze eigen inflexibiliteit gaan we wat naar beneden."

Groei 2020

Voor 2020 verwacht Van Vuuren weer groei in de productie. Hij hoopt dat de flexwerkers die nu weg moeten, dan weer terug kunnen komen. "We weten niet beter dan dat we in 2020 weer gaan opschalen. Ik hoop de mensen dan weer terug te kunnen krijgen. Nu willen we ze zo goed mogelijk aan een baan helpen, liefst in de techniek. We zijn daarover in gesprek met uitzendbureaus, betrokken gemeentes en het UWV. We willen de maximale werkgelegenheid bij ons en voor de medewerkers behouden, maar het zal niet helemaal lukken."

17.000 banen

Het UWV ziet kansen om de mensen weer snel aan een baan te helpen. "In Limburg staan nu 17.000 vacatures open", zegt districtmanager Manuel Stoffels van UWV. "Daarvan zijn 6000 in de industrie en 2000 in de logistiek. Dat zijn sectoren waar ook de Nedcar medewerkers aan de slag kunnen."

'Balen'

Hoewel al bekend was dat er ontslagen gingen vallen, doet het de directeur veel dat hij mensen moet ontslaan. "Het is nooit prettig om mensen mee te delen dat het even wat minder gaat worden en dat het bedrijf gaat krimpen. Ik vind het balen dat we van goede mensen afscheid moeten nemen. Het is een mooi magnifiek bedrijf. Het gaat goed met ons, maar met deze nieuwe en lagere volumevraag moeten we nu maatregelen treffen."

'1000 is realistisch'

Van Vuuren verwacht niet dat nog meer mensen hun werk kwijtraken. "1000 is een realistisch getal en we proberen natuurlijk zoveel mogelijk mensen aan boord te houden." Volgens hem heerst er ondanks de ontslagen rust in de fabriek en zijn er geen grote zorgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!