Nieuws

Prut in de put: jaarlijks 1100 ton afval in riool

© Istock
Er belandt jaarlijks heel veel afval in het riool via toiletten en afvoerputten op straat.
Daar zit afval tussen dat je verwacht zoals maandverband of vochtige toiletdoekjes, maar ook opmerkelijke zaken zoals bouwafval of zelfs wapens.

Hark

Bij de waterzuiveringsinstallatie zien medewerkers van alles voorbij komen. Het vieze afvalwater wordt door eerst ontdaan van de grootste stukken rotzooi met een mechanische hark. Die haalt al het grove vuil uit het water. De grootste bulk wordt gevormd door vochtige toiletdoekjes en maandverband dat door de wc is gespoeld.

Hondenkadaver

"Maar ik heb ook complete houten balken, plaatmateriaal of zelfs het kadaver van een dode hond voorbij zien komen", stelt operator Rouven von der Heide van de waterzuivering in Susteren. "Een keer in de twee weken wordt een complete scheepscontainer vol met grofvuil naar de stort gebracht." De locatie in Susteren is een van de zeventien waterzuiveringsinstallaties in de provincie. Op al die plekken samen is afgelopen jaar maar liefst 1.100 ton afval uit het water gehaald.

Campagne

Het Waterschap Limburg start een actie met de slogan 'Geen prut in de put' om mensen bewust te maken van de gevolgschade die al dat afval met zich meebrengt. De waterzuiveringsinstallaties en de toevoer kunnen verstopt raken en het verzamelde afval moet dus regelmatig worden afgevoerd. De rekening hiervan komt via de rioolheffing terug bij de burger. Door mensen hierop te attenderen hoopt het waterschap de hoeveelheid afval te verminderen.

Maandverband en doekjes

Een groot probleem zijn vochtig toiletpapier en babydoekjes. Op veel verpakkingen staat zelfs dat de doekjes doorspoelbaar zijn. Mensen zouden daardoor kunnen denken dat het daardoor oké is om de doekjes door te spelen. Maar volgens de waterzuivering is dat niet zo. Von der Heide: "Er zou eigenlijk een groot kruis op moeten staan, want doorspoelbaar is iets anders dan afbreekbaar."

Poepzakjes

Een ander groot probleem vormen hondenpoepzakjes. Die worden niet altijd in de daarvoor bestemde bakken gegooid, maar belanden met regelmaat in putten langs de weg. Via het riool komen ze dan bij de waterzuivering terecht. Omdat een deel van het riool voor hemelwater rechtstreeks afwatert op beken omdat het veelal om schoon regenwater gaat komen de plastic zakjes ook daar terecht. Iets waar de meeste hondenbezitters wellicht niet bij stilstaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!