Meer Limburgse ouderen sterven door noodlottige valpartij

© iStock
Zeker 293 Limburgers zijn vorig jaar overleden door een noodlottige valpartij, ruim 50 meer (22,6 procent) dan een jaar daarvoor.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de toename voor een belangrijk deel door de vergrijzing. Bijna driekwart van de overledenen door een val was 80 jaar of ouder.

90-plussers

Landelijk is dezelfde trend zichtbaar. Bij vrouwen was 84 procent van de overledenen door zo'n uitglijder ouder dan 80 jaar, bij mannen was dit 66 procent. Volgens het CBS neemt het aantal dodelijke vallen het sterkst toe bij 90-plussers. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal zelfs bijna verdubbeld.
Het aantal dodelijke slachtoffers van een val groeit al twintig jaar. De laatste vijf jaar zelfs met flinke sprongen.

Slachtoffers

Het statistiekbureau becijferde ook dat er in 2016 bijna zes keer zoveel mensen door een valpartij overleden als in het verkeer. Landelijk kwamen zeker 3884 Nederlanders te overlijden door een noodlottige valpartij. Ter vergelijking: het aantal mensen dat omkwam door een verkeersongeval kwam landelijk uit op 656. Nog eens 86 gingen dood door verdrinking en 186 mensen door vergiftiging. Daarbij worden moord of zelfdoding niet meegerekend.

Geschrokken

Seniorenorganisatie KBO-PCOB laat in een reactie weten geschrokken te zijn van sterftecijfers als gevolg van een val. "De uitkomsten zijn ronduit schrikbarend. Valongevallen zijn de sluipmoordenaars voor de alleroudsten onder ons", aldus Manon Vanderkaa.

Struikelpartij

Volgens de organisatie wordt vallen door meerder factoren veroorzaakt. Dat kan zijn door een struikelpartij over een gekruld kleedje of een losliggend snoertje. Maar ook andere factoren spelen een rol. "Ook medicijnen, lage bloeddruk, ondervoeding, verminderd gezichtsvermogen en weinig bewegen kunnen aanleiding zijn voor een val", aldus de organisatie, die dan ook pleit voor een veelzijdige aanpak om vallen te voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!