Regioburgemeesters trekken aan bel over woonwagenbeleid

Ook in Heerlen werd actie gevoerd door woonwagenbewoners. © Johan Mertens
De regioburgemeesters van Limburg, Brabant en Zeeland hebben gezamenlijk aan de bel getrokken bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over het woonwagenbeleid.
De burgemeesters, onder wie Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, hebben een brief gestuurd waarin ze aandacht vragen voor het woonwagenbeleid dat werd uitgezet in juli. In het nieuwe landelijk beleid wordt aan gemeenten gevraagd ruimte te bieden aan woonwagenbewoners.

Identiteit

'Wij onderschrijven allereerst dat de culturele identiteit van Sinti, Roma en woonwagenbewoners dient te worden gerespecteerd. Mede daarom vraag ik uw aandacht voor de zorgen in Brabant, Zeeland en Limburg over de uitvoering van het beleid', staat er te lezen in de brief.

Criminaliteit

De zorgen die de burgemeesters hebben is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de dagelijkse veiligheid. 'Wij zien namelijk helaas een praktijk waarbij (georganiseerde en ondermijnende) criminaliteit de eerbiediging van de culturele identiteit van Sinti, Roma en woonwagenbewoners onder druk zet', zo stellen de burgemeesters.

Nieuwe standplaatsen

De afgelopen tijd vragen meerdere woonwagenbewoners in Limburg aandacht voor nieuwe standplaatsen. In Beek, Heythuysen, Heerlen en Maastricht zijn woonwagenbewoners in actie gekomen.

Ruimte voor woonwagens

Naast het nieuwe beleid om woonwagenbewoners meer ruimte te bieden, mag het uitsterfbeleid dat jarenlang gevoerd is, waarbij het aantal standplaatsen langzaam tot nul werd gereduceerd, niet meer van Ollongren. Dat bepaalden ook het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman: het beleid is discriminerend en in strijd met de wet.

'Moet een wet komen'

De actie van de minister is niet door iedere woonwagenbewoner goed ontvangen. Woonwagenbewoner Roger Moreno uit Vaals gelooft niet in de steun van Ollongren. Dit zei hij zondag in De Stemming op L1-radio. Volgens Moreno zet dit geen zoden aan de dijk. "Gemeentes willen gewoon van de woonwagens af. Iedere keer komt er weer een nieuw beleid en worden er dingen veranderd zonder te overleggen met de bewoners. Er moet nu een wet komen, anders trekt de gemeente zich er niks van aan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!