Eind van Limburgse hittegolf in zicht

© Istock
Met een maximumtemperatuur van ongeveer 30 graden wordt dinsdag de laatste dag van deze hittegolf. Woensdag en donderdag koelt het volgens Meteo Limburg flink af.
Dan is het duidelijk kouder dan de normale middagtemperatuur van 23 à 24 graden.

Hittegolf

Hoewel het maandag niet bloedheet was, bleef het met 25 à 26 graden zomers warm. Warm genoeg voor het predicaat hittegolf. Er mag namelijk gesproken worden van een hittegolf als het vijf dagen op rij 25 graden of meer is, waarvan minimaal drie dagen tropisch warm, met temperaturen van 30 graden of meer.

Hitterecord

Vanaf zondag 28 juni was het vrijwel overal in Limburg elke dag warmer dan 25 graden. Dat betekent dat het dinsdag de tiende dag van deze hittegolf is.
Op donderdag 2 juli was het extreem warm, op deze dag sneuvelde het landelijke hitterecord voor de maand juli. De hoogste temperatuur van ons land werd met 38,2 graden op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek gemeten. Arcen was goede tweede met 38,0 graden. Het absolute Limburgse hitterecord, Maastricht 38,4 graden op 27 juni 1947, sneuvelde net niet.

Lees ook: Beek pakt julirecord snel af van Arcen: 38,2.

Dagrecord

Tijdens de hittegolf werden drie dagrecords gebroken. Uit de bijna 70 jaar lange meetreeks van het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven blijkt dat het daar op 1, 2 en 4 juli op deze data nog nooit zo heet was als dit jaar.

Lees ook: Warmste 1 juli ooit gemeten in Limburg.

Vaker hittegolven

Op het plateau van de luchthaven bij Beek zijn sinds de Tweede Wereldoorlog 33 hittegolven gemeten. Meer dan de helft daarvan werd volgens Thijs Zeelen van Meteo Limburg in de afgelopen 25 jaar gemeten. Sinds de jaren negentig zijn de jaren opvallend warmer geworden, met gemiddeld om de 1 à 2 jaar een hittegolf.

Bekijk hier het uitgebreide weerbericht voor de komende dagen in Limburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!