1Lunch: Wat gaat er nu met Solar gebeuren?

* Sekszaak in Valkenburg: 6 nieuwe eisen* Geschiedenisles: provincie Limburg of Maastricht?* Buurtbewoners van Solar verbazen de gemeente

Provincie Limburg of Maastricht?

Gouverneur Theo Bovens trakteerde de leden van het Limburgs Parlement op een kleine geschiedenisles. Volgens hem scheelde het niet veel of de provincie Limburg had provincie Maastricht geheten. Het was koning Willem I die daar destijds een stokje voor stak. Hij vond dat de 'roemrijke naam' van het oude hertogdom Limburg niet verloren mocht gaan.

Wat gaat er met Solar gebeuren?

Er is gedoe rondom Solar. Buurtbewoners willen dat het festival niet doorgaat. De gemeente Roermond is daar zeer verbaasd over. Omwonenden klagen al jaren over de geluidsoverlast, maar volgens de burgemeester wordt er al een jaar met ze overlegd om ze tegemoet te komen. Op 17 juli wordt duidelijk of het festival door gaat.
© Maartje van Berkel
Zes nieuwe eisen in de zedenzaak
Tijdens de tweede dag van het megaproces rond de Valkenburgse zedenzaak kregen opnieuw zes verdachten hun eis te horen. Tegen een voormalig medewerker van Jeugdzorg werd de zwaarste straf geëist: één jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod. In de vijf andere gevallen variërden de eis van vijf maanden cel (waarvan twee voorwaardelijk) tot acht maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk). 17 verdachten krijgen hun eis volgende week te horen.
En opnieuw staat het vast bij Echt
Weer was het raak op de A2 bij Echt. Een ongeluk waarbij een persoon bekneld raakte, zorgde vrijdagochtend voor een lange file op de A2 en de A73. Twee rijstroken waren enige tijd afgesloten. Donderdag liep het verkeer op vrijwel dezelfde plekken vast na een geschaarde vrachtwagen en een botsing tussen een vrachtwagen en een auto.
Na de lunch: wel of geen operatie?
Tom Dumoulin krijgt vandaag te horen of hij moet worden geopereerd aan zijn schouder. Maandag kwam hij tijdens de Tour de France hard ten val. Zijn arm schoot uit de kom en later bleek er een breuk in zijn schoudergewricht te zitten. Voor de renner uit Maastricht was de Tour direct voorbij. "Nu, een paar dagen later, is het niet heel erg pijnlijk meer, maar de beweging is wel heel erg beperkt", zei hij tegen de Telegraaf.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!