Varkenshouders flyeren tegen Afrikaanse varkenspest

© L1
Varkenshouders uit Limburg en Noord-Brabant flyeren bij tankstations langs de A2, A73 en A67 om de Afrikaanse varkenspest buiten Nederland te houden.
Voornamelijk chauffeurs uit Roemenie, Polen en Hongarije worden aangesproken.

Varkenspest

De Afrikaanse Varkenspest huist in die landen al enkele jaren en komt steeds dichterbij. In de Belgische Ardennen zijn wilde zwijnen aangetroffen die het virus dragen. Op de flyers, die in verschillende talen zijn afgedrukt, spoort de NWVA (Nederlandse Voedsel -en Warenauthoriteit) voorzichtig te zijn met etenswaren. Vleesproducten uit Oosteuropa kunnen besmet zijn.

Etensresten

Ongevaarlijk voor mensen maar mogelijk dodelijk voor varkens. Etensresten die blijven slingeren op tankstations kunnen opgegeten worden door wilde zwijnen. Als dragers van het virus kunnen wilde zwijnen de pest transporteren naar gebieden vlak bij varkensstallen. Tegen de Afrikaanse varkenspest bestaat nog geen vaccin waartegen de Nederlandse vleesvarkens beschermd kunnen worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!