Misoogst door droogte: 'Friet wordt kleiner'

© Pexels
De extreme droogte van dit jaar heeft bij veel Limburgse boeren gezorgd voor een misoogst. Vooral aardappelen, suikerbieten en uien hebben schade geleden.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oogstraming is gebaseerd op een enquête onder 5000 boeren. In Zuid-Limburg is de schade het grootst, laat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) weten.

Frietje

"De consument zal merken als ze straks een frietje bestellen dat het duidelijk kleiner en minder van kwaliteit is", zegt LLTB-regiobestuurder Johan Geraats. "De prijs voor uien zal waarschijnlijk hoger worden, omdat de oogst dramatisch slecht is in Nederland."
Landelijk gezien valt de aardappeloogst 23 procent lager uit dan vorig jaar. Suikerbieten worden naar schatting 13 procent minder geoogst. Maar met een opbrengst van minder dan 44 procent spannen vooral uien de kroon.

Schade

"Boeren in Noord- en Midden Limburg hebben nog een redelijke opbrengst omdat ze beregend hebben", vertelt Geraats, die zelf aardappelboer in Baexem is. De schade in Zuid-Limburg is groter vergeleken met de rest van de provincie. "In Zuid-Limburg hoeven ze van oorsprong niet veel te beregenen. De grond is daar vruchtbaarder. Maar door droogte houdt het daar op een gegeven moment ook op."

LLTB wil onderzoek naar droogteschade

"In Zuid-Limburg hebben boeren op sommige plekken de uien niet eens geoogst vanwege de schade door de droogte", zegt Geraats. Alle gewassen hebben volgens hem schade door de droogte. "Maar vooral uien en aardappelen zijn gevoelig. Als je normaal 50.000 kilo oogst, heb je dit jaar maar zo'n 30.000 kilo."

Geen schadevergoeding

De boeren krijgen vooralsnog geen schadevergoeding. Dat komt omdat Nederland de extreme droogte niet erkent als ramp. In tegenstelling tot buurlanden België en Duitsland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!