SP wil ingrijpen bij jeugdzorg

© iStock
De SP in het Limburgs Parlement vindt dat de provincie actief moet ingrijpen bij gemeenten waar het mis gaat met de opvang van kinderen met psychische problemen.
De coalitiepartij reageert in schriftelijke vragen op een onderzoek van de GGZ Nederland. Volgens dat onderzoek moeten dergelijke kinderen steeds langer wachten op hulp.

Lange wachtlijsten

Van de instellingen die psychische hulp bieden aan kinderen heeft 20 procent langere wachtlijsten dan vorig jaar. En de verwachting is dat die nog verder groeit, aldus het onderzoek.
De GGZ Nederland zegt dat een belangrijke oorzaak van de problemen de overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten is. Dat gaat gepaard met een bezuiniging en een hoop administratieve ellende.

Niet lijdzaam toekijken

SP-statenlid Angelique Weingarten stelt dat de provincie niet lijdzaam kan toekijken, ondanks dat ze niet meer gaat over de jeugdzorg. Want de provincie is "verantwoordelijk voor zijn burgers", zegt zij.
Bovendien kunnen wachtlijsten tot gevolg hebben dat eenvoudige hulp te laat komt waardoor later intensievere en duurdere hulp noodzakelijk is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!