Examenterugblik: 'Was nooit de vraag of ik zou slagen'

Tom Dumoulin: "Het was nooit de vraag of ik zou slagen." © ANP/Javier Lizon
Tijdens de eindexamens verschijnt twee keer per week een terugblik van een bekende Limburger op zijn eindexamens. In aflevering 3: wielrenner Tom Dumoulin.
Zijn eindexamen ligt alweer zes jaar achter hem. Toch was wielrenner Tom Dumoulin (24) op de middelbare school ook al druk bezig met zijn sport. "In welk vak ik echt goed was? Gym natuurlijk, haha."

Geen echte studiebol
Maastrichtenaar Tom Dumoulin rondde het gymnasium af op het Bonnefantencollege in zijn woonplaats. "Het ging me allemaal vrij gemakkelijk af", blikt hij terug. "Als ik goed oplette in de les en ik nam het thuis allemaal nog een keer door, dan kwam het meestal wel goed." Wat heet, uiteindelijk slaagde hij met een 7,3 gemiddeld. Keurig, zeker aangezien er naast het studeren veel tijd in zijn sport ging zitten. "Ik was geen echte studiebol, daar was ook geen tijd voor. Dat zou dan ten koste gaan van het wielrennen en dat wilde ik niet."

Leuke tijd gehad
Met het rapport van Dumoulin zat het op de middelbare school dus wel snor. Geen reden voor examenstress. "Het was nooit de vraag of ik het wel of niet zou redden." Met zijn diploma in de hand kon hij zich vervolgens volledig toeleggen op de wielersport. "Als je 18 bent, ben je denk ik altijd blij als je van school af kunt. Er was niemand die zei: doe er maar een jaartje bij." Toch vond hij zijn schooltijd niet vervelend. "Als ik terugkijk, heb ik echt een leuke tijd gehad op de middelbare school."

Voor de studenten die op dit moment peentjes zweten boven de studieboeken, heeft de nuchtere wielrenner één advies: "Je moet je niet te veel zorgen maken. Als je helder nadenkt komt het meestal wel goed, uiteindelijk kun je altijd wel dingetjes invullen. Dan kom je vanzelf tot een verhaal. Kortom, maak je niet te druk."
Afgelopen vrijdag blikte FeestDJRuud al terug op zijn eindexamen:
'Twee weken lang heb ik op zo'n beetje ieder examenfeestje gedraaid'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!