Nieuw milieupark in Maastricht kost 4 miljoen

© Thinkstock
De verplaatsing van het milieupark onder de Noorderbrug in Maastricht naar de wijk Caberg gaat de gemeente financieel behoorlijk pijn doen.
De maatregel vergt een investering van zo’n vier miljoen euro.

Geen subsidies

Extra tegenvaller is de uitkomst van een onderzoek naar de mogelijkheid voor het stadsbestuur om in dit verband landelijke en/of Europese subsidies binnen te harken. De kans op zo’n 'bonus' uit Den Haag of Brussel blijkt nagenoeg nihil. Ook Meerssen en Valkenburg hebben laten weten niet mee te betalen aan de maatregel.

Interne kwestie

De op afvalgebied samenwerkende buurgemeenten bestempelen de verhuizing van het milieustation als een 'interne Maastrichtse aangelegenheid'. De 'transfer' van het bewuste milieupark naar een braakliggend terrein aan Het Rondeel, aan de rand van Caberg en niet ver van industrieterrein Bosscherveld, is nodig met het oog op de geplande verplaatsing van de Noorderbrug.
Het milieustation onder de huidige brug wordt daarom eind 2016 ontmanteld. Rond die tijd moet ook de nieuwe voorziening klaar en operationeel zijn, zo laat gemeentewoordvoerder Math Wijnands weten.

Meer heffing

Wat al vaststaat is dat de verplaatsing van het milieupark tot een verhoging van de gemeentelijke afvalstoffenheffing in Maastricht zal leiden. Bij doorberekening van alle kosten zou dat een stijging van 5,30 euro per huishouden per jaar betekenen, zo blijkt uit gemeentelijke cijfers. Maar volgens Wijnands valt over de daadwerkelijke omvang van die lastenverhoging (in 2017) nog weinig te zeggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!