Nieuws

Camiel Eurlings treedt terug als IOC-lid

© ANP
Camiel Eurlings uit Valkenburg treedt terug als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat werd vrijdagochtend bekendgemaakt.
Eurlings lag de afgelopen dagen onder vuur na zijn late excuses over de mishandeling van zijn vriendin Tessa Rolink. De voortdurende discussie over zijn positie heeft hem dit besluit doen nemen, zei hij in een verklaring. De druk werd de afgelopen dagen door verschillende sportcoryfeeën opgevoerd.

Lees ook: Limburgse sportcoryfeeën: Eurlings moet weg

Verklaring

Hij treedt terug "in het belang van de sport en de sporters", schrijft hij. "Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreedt als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld."

'Ongelooflijke eer'

De oud-minister is in de olympische beweging de enige Nederlander. "De afgelopen jaren heb ik als IOC-lid mogen bijdragen aan het moderniseren van het IOC. De banden tussen het IOC en Nederland zijn verstevigd en we hebben kansen gecreëerd voor kleinere landen om de Spelen in de toekomst ook te kunnen organiseren. Het was een ongelooflijke eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren."

Omstreden

Als lid van het IOC maakte de 44-jarige Valkenburger automatisch deel uit van het bestuur van NOC*NSF. Daar was zijn positie inmiddels omstreden, maar de sportkoepel beschikte niet over de bevoegdheid om Eurlings uit zijn functie te zetten. Chef de Mission Jeroen Bijl sprak de wens uit dat de kwestie rond Eurlings voor aanvang van de Winterspelen zou zijn afgehandeld. De oud-minister heeft met zijn besluit hier gehoor aan gegeven.

Schikking

Eurlings mishandelde in 2015 zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. Met het OM trof hij een schikking, waardoor hij enige uren een taakstraf heeft gedaan. Onder publieke druk maakte de Valkenburger afgelopen week openlijk excuses.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!