Limburgs bedrijfsleven ongerust over wereldhandel

© Afbeelding: Istock
Limburgse bedrijven maken zich zorgen over de Brexit en de onvoorspelbare Donald Trump.
Dat was woensdagavond te horen bij de uitreiking van de Limburg Export Award in Kessel.

Orders mislopen

De export zit nog in de lift, maar directeur John Hermans van Ubroek Machinefabriek in Venlo is toch ongerust over de toekomst. "Trump maakt veel los met zijn handelen, zoals de landen die geblokkeerd worden. Dat is heel vervelend. Maar ook de gang van zaken rond de Brexit", zegt Hermans. "Ik merk zelf al dat ik hierdoor orders misloop."

Kopzorgen

Vooral de loskoppeling van Groot-Brittannië met de Europese Unie zorgt voor kopzorgen bij Limburgse bedrijven. Ardy Assink van de Export Sociëteit Limburg probeert zich er toch zo goed mogelijk op voor te bereiden. "Je moet de scenario’s goed bekijken en kijken welke alternatieven er zijn", aldus Assink.

Onderschatten

De urgentie om zich voor te bereiden op de Brexit is volgens Assink nog niet bij alle bedrijven aanwezig. "Een aantal ondernemers zij er mee bezig maar veel bedrijven onderschatten het ook", zo vertelt Assink. "Dat kan je geld kosten."

Overheidsbeslissingen

Naast de Brexit en Trump zorgen ook de overheidsbeslissingen voor onrust. "De overheid in Nederland wil nu dat we allemaal elektrisch gaan rijden. Daardoor wachten consumenten af en worden er minder auto's verkocht", merkt Johan Hermans van Ubroek Machinefabriek. "En daardoor worden wij weer geraakt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!