Ook zzp'ers zonder personeel recht op mkb-fonds

© Flickr/Julian Carvajal/ CC BY 2.0
Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kunnen vanaf het najaar ook gebruik maken van het ondersteuningsfonds voor het midden- en kleinbedrijf (mkb).
VVD-gedeputeerde Twan Beurskens zei 'er helemaal geen moeite mee te hebben' om het criterium te laten vallen dat zzp-'ers alleen een beroep kunnen doen op het fonds in een samenwerkingsverband met minimaal vijf eenmansbedrijfjes. 'We maken van die 5 een 1', aldus de gedeputeerde.

Flink onder druk
Hij deed zijn toezegging wel pas nadat hij flink onder druk was gezet door coalitiepartij CDA. Die eiste - net als de Volkspartij Limburg - dat Beurskens het coalitie-accoord uitvoerde. Daarin staat dat 'met het mkb-fonds ook culturele ondernemers, zzp'ers en de land- en tuinbouw worden gestimuleerd'.

Oktober
Eerder liet het provinciebestuur in antwoord op schriftelijke vragen van de Volkspartij Limburg nog weten er niks voor te voelen om individuele zzp'ers ook onder het fonds te laten vallen. Maar daar komt Beurskens nu op terug. In oktober komt hij met een concreet plan van aanpak bij de evaluatie van het mkb-fonds. Dat is sinds 1 mei operationeel.

Toestemming
De gedeputeerde hield wel nog een kleine juridische slag om de arm. Want er moet nog worden uitgezocht of deze verandering zonder toestemming van het ministerie van economische zaken mag worden doorgevoerd. Die heeft wel haar fiat gegeven aan de huidige opzet van het mkb-fonds.

Zestig miljoen
Verder stelde Beurskens dat niet getornd mag worden aan alle andere randvoorwaarden voor het mkb-fonds. 'Het moeten geen cowboy- toestanden worden', zo zei hij. In het mkb-fonds zit zestig miljoen euro. Daarvan is twintig miljoen bestemd voor bedrijven die een financiering voor bijvoorbeeld een nieuwe machine of een uitbreiding niet rond krijgen. Zzp'ers gaan daar dus nu ook onder vallen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!